La recuperació i la primera cuita a l'antic forn de calç de Fonteta ja són una realitat.

16.01.2018

Un grup de voluntaris està portant a terme el procés per recuperar la cuita de calç al forn gran de Fonteta, a Forallac. Amb aquesta iniciativa es vol homenatjar i recordar la importància que va tenir l’activitat en la configuració social i econòmica del municipi fins al primer terç del segle XX.

L’activitat d’aquesta recuperació s’està portant a terme per fases, amb la col·laboració de voluntaris i algunes de les poques persones que recorden com es feia la calç. El primer pas, que es va iniciar el març passat, va consistir en la neteja i el desbrossament del forn. Aquesta va ser una oportunitat per conèixer el forn i parlar amb les persones que assessoraran la cuita: Enric Mateu, Josep Puig i Josep Matés, tots tres veïns de Fonteta. Un procés llarg que és possible gràcies a la implicació d’una bona colla de voluntaris. Tots ells coordinats pel mestre terrisser Josep Matés, de Fonteta, que des de fa uns anys està treballant i coordinant les parts implicades en aquest projecte.

També ha estat imprescindible la col·laboració dels propietaris del forn i d’un camp del costat, d’on s’extraurà el material per a la cuita. Forallac té una gran tradició en recuperació de patrimoni, com ara la carbonera.

Està previst que es faci la cuita en el forn de calç la segona quinzena d'Abril.

Notícies