Accessibilitat

Itinerari accessible al centre històric de Peratallada

El recorregut que us proposem enllaça l’entrada del poble per la banda de llevant amb la plaça del Castell, on a més de l’emblemàtic edifici del castell palau, s’hi troba el local municipal on hi trobareu el Bar del Poble i l’Oficina de Turisme. Es tracta d’un itinerari curt d’uns 250 metres, que s’inicia a l’aparcament que queda darrere el carrer de la Riera i ens porta fins a la plaça del Castell. Al llarg d’aquest recorregut hi descobrireu el conjunt d’arquitectura civil, la plaça de les Voltes i la plaça del Castell des de les quals es pot observar la façana principal del majestuós castell palau. Tot l’itinerari transcorre per l’exterior del poble ja que actualment no hi ha cap habitatge, equipament o recurs turístic visitable per la seva part interior.

Plànol de l'itinerari accessible al centre històric de Peratallada

1. La plaça de les Voltes: és una espai de pas cap a l’interior del poble i resguard de la població davant les inclemències del temps. Va ser l’epicentre social del poble durant molts segles. Es tracta d’una arquitectura poc sofisticada pe ò de gran valor ja que es tracta d’una estructura de l’edat mitjana en la que la seva rehabilitació ha sigut la justa i necessària. Té forma rectangular i antigament estava porticada en les seves bandes nord, est i possiblement també en el seu costat meridional. Els arcs de la banda nord són els únics que es conserven malgrat quedar mig amagats per les construccions que es van alçar a continuació de les arcades. Aquest tipus de plaça porxada és molt freqüent en l’urbanisme medieval de l’Empordà. Les voltes es troben en molt bon estat de conservació i s’hi poden reconèixer diverses fases constructives. Aquestes representen la consolidació d’un estil de casa típica de la zona: la casa pont.

2. La plaça del Castell: la plaça, d’aspecte molt cuidat, alberga l’entrada principal del castell de Peratallada. L’edifici actual és el resultat d’un llarg procés constructiu de molts segles. La primera referència és de l’any 1065, però s’hi ha trobat restes que demostrarien l’existència d’una fortificació basta t més antiga, probablement d’origen romà o visigòtic. L’edifici presenta construccions de diferents èpoques i estils i s’hi poden distingir dues parts ben diferenciades: el nucli fortificat i el palau. Des de la plaça del Castell el que millor podem observar és la façana principal exterior. Aquesta plaça, a més de l’emblemàtic edifici del castell, alberga el local social on s’hi troba el Bar del Poble i l’Oficina de Turisme.

Clica aquí per descarregar el fulletó de l'itinerari

 

Més informació: 

Turisme per a tothom al Baix Empordà

Turisme per a tothom a Catalunya