Cuita a la Rajoleria de Can Frigola

El mes de novembre de 2003 Forallac va recuperar el procés tradicional d’enfornar rajols a les Gavarres tornant a fer funcionar l’antic forn rajoler del Mas Plaja de Fitor, un dels més ben conservats de la zona. L’objectiu de la iniciativa era el de reviure i donar a conèixer aquesta tècnica, que va desaparèixer amb l'arribada dels forns industrials.

La cuita va estar promoguda pel ceramista i veí de Fonteta Josep Matés, seguint el model iniciat per la Festa de la Carbonera, en la línia de recuperació de les nostres tradicions. Matés va comptar amb la col·laboració del rajoler de Regencós, Joan Ferrer, un dels pocs professionals que encara segueixen amb fidelitat el procés tradicional de fabricació i cuita de rajols. Ferrer va aportar el 50 per cent de la cuita, rajols massissos fets artesanament. La resta de l’enfornada es va completar amb peces de terrissa de diversos ceramistes.

En l’organització d’aquesta activitat va ser decisiva la implicació de la família Botey, propietària del mas Plaja i de la rajoleria. Els organitzadors de la festa també van comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Forallac i del Consorci de les Gavarres.

L'experiència va ser un èxit i per aquest motiu, l'Ajuntament li va voler donar una nova dimensió apropant-la més a la gent. Va ser aleshores quan es va pensar a fer la cuita a la rajoleria del mas Frigola, que es troba situada en un indret més accessible. Per poder-la fer funcionar es va haver de condicionar per tal que pogués suportar el procés de cocció, ja que l'estructura estava molt malmesa. La primer cuita en aquest forn es va fer el novembre de 2005.
 

Propera edició: 

Cuita a la Rajoleria de Can Frigola
Finalitzat
2021
IX Cuita a la Rajoleria de Can Frigola
Cada dos anys es torna a fer funcionar el forn de rajoler del Mas Plaja de Fitor.
Del ds. 26.10.19 al dg. 03.11.19
Recuperació d'oficis antics