Paratge de Fitor

A més del valor històric i patrimonial dels sepulcres megalítics i de l'església de Santa Coloma, Fitor, ofereix un entorn immillorable per a la pràctica d’activitats vinculades al turisme actiu: cicloturisme, BTT o senderisme. Fitor és un lloc especial, sobretot per a aquelles persones que busquen tranquil·litat.

L'església de Santa Coloma, és una de les joies del massís de les Gavarres i sense cap mena de dubte l'element més simbòlic de Fitor.

Es tracta d'una església romànica, que s'alça majestuosa sobre una petita plana que apareix a la carena formada pel Puig d'Arriells i el Puig Gros. L'element més singular i característic de l'edifici és el seu gran campanar-cloquer, visible des de bona part del massís. És de planta rectangular, amb obertures als tres pisos i coberta apiramidada de quatre vessants. Les obertures de la planta superior, són finestrals geminats, amb arcs de punt rodó, mainells de secció circular i capitells trapezoïdals. Aquesta planta, de recreuaement, es diferencia de l'inferior, en època i tècnica constructiva. El seu parament és format per carreus ben escairats i allisats, amb pedra calcària de dimensions regulars, sense peces sobredimensionades a les arestes. La influència llombarda del romànic català es presenta en la decoració dels finestrals del pis superior del campanar, amb un fris d'arcuacions. Juntament amb la rectoria i el fossar forma un petit conjunt.

A Fitor també hi trobem el nucli dolmènic més dens de la zona de les Gavarres, i un dels principals de Catalunya. Els megàlits de les Gavarres van ser construïts en diferents èpoques entre el 3400 i el 2000 abans de Crist. En tot el massís se n'han comptabilitzat vint-i-un, però a Fitor és on se n'han localitzat més.

Un important nombre d'aquestes construccions funeràries es troben encara en bon estat de conservació, fetes amb grans lloses de pedra, mantenen visible bona part de la seva estructura original. Al terme de Fitor s'hi coneixen quinze dolmens, un menhir i diverses pedres dels sacrificis. Els més coneguts es troben a la Serra de Cals, on s'hi troben molt ben conservats el dòlmen dels Tres Peus, el de Tres Caires i el de la Serra de Calç, des dels quals es tenen unes vistes espectaculars del massís de les Gavarres.

Els dòlmens eren recintes sepulcrals col·lectius destinats a protegir els cossos, situats en punts elevats i dominants, al cim de turons o en llocs ben visibles. S'ha comprovat que es construïen amb la intenció que la llum del sol pogués arribar a l'interior de la cambra, almenys durant els solsticis d'hivern i d'estiu.

E-RUTA 1: ELS DÒLMENS DE FITOR

Ruta circular molt fàcil, ideal per fer amb nens petits o persones amb mobilitat reduïda (no apte per cadires de rodes en el seu tram final). Aquesta ruta de 1,62 km (45 minuts) i amb un desnivell de 72 metres, ens permet visitar l'església de Santa Coloma de Fitor, el Mas Puig i el dolmen i les inscultures del Llobinar.

Gaudirem d’unes bones vistes del campanar de Fitor amb el Montgrí al darrere i caminarem, en la seva part inicial, pel Camí Ral que unia les poblacions de Palamós i Girona. Aquesta ruta passa en la seva major part pels terrenys del Mas Joanola de Ramón Botey i Serra, respecteu-la.

L'itinerari proposat surt de Fitor, punt on la concentració de dòlmens és la més gran del Baix Empordà. En cotxe s’hi pot accedir seguint les amples pistes forestals que surten de Mont-ras i de Fonteta. Per accedir a Fitor caminant hi ha el PR-C 105 que permet arribar-hi des de Mont-ras i des de Palamós, i també hi ha el PR-C des de Fonteta. Aquesta ruta forma part de la xarxa de senderisme del Baix Empordà, senyalitzada en el marc del Pla d'Excel·lència Turística que ha gestionat la Comissió Turística del Baix Empordà.

DESCARREGAR PDF EXPLICACIÓ DE LA RUTA

DESCARREGAR MAPA DE LA RUTA

E-RUTA 2: LA RUTA DELS DÒLMENS DE LA SERRA D'EN CALS

Es tracta d'una ruta circular de dificultat moderada de 10,38 km. amb una durada d'unes 4 hores que recorre la Serra d’en Cals i de la Serra Mitjana. Amb aquesta ruta podreu descobrir una gran varietat del megalitisme present a la zona nord de les Gavarres amb 10 monuments megalítics.

L'itinerari proposat surt de Fitor, punt on la concentració de dòlmens és la més gran del Baix Empordà. En cotxe s’hi pot accedir seguint les amples pistes forestals que surten de Mont-ras i de Fonteta. Per accedir a Fitor caminant hi ha el PR-C 105 que permet arribar-hi des de Mont-ras i des de Palamós, i també hi ha el PR-C des de Fonteta. Aquesta ruta forma part de la xarxa de senderisme del Baix Empordà, senyalitzada en el marc del Pla d'Excel·lència Turística que ha gestionat la Comissió Turística del Baix Empordà.

La ruta es pot fer en un matí tranquil·lament, parant i gaudint de l’entorn i especialment dissenyada per que pugueu introduir-vos a l’entorn natural i la història de les Gavarres, concretament en la seva època prehistòrica.

DESCARREGAR PDF EXPLICACIÓ DE LA RUTA

DESCARREGAR MAPA DE LA RUTA