Sant Climent de Peralta

Com arribar-hi?

El llogarret de Sant Climent de Peralta té l'origen en l'antic temple emplaçat en una petita i arraconada vall de les Gavarres, a recés de tramuntana. No molt de temps enrere -s. XVIII- es va abandonar l'església del vell monestir i es va construir la nova parròquia, uns dos quilòmetres cap a llevant, en les estribacions de la serralada més properes al pla, cap on s'havia anat desplaçant el poblament de masies disperses que caracteritza el lloc. Sant Climent devia ser, com ja va assenyalar Pella i Forgas, una de les primeres colonitzacions monàstiques, benedictines del país.

El cenobi es va emplaçar en un amagat racó, en la vall d'un rieral amb vessants esglaonats per feixes conreades i a prop, d'una font, avui gairebé estroncada. Imaginem que en època alt-medieval l'indret devia ser encara més ombrívol i de vegetació més ufanosa que en l'actualitat. Sembla que aquest lloc va estar poblat amb anterioritat a l'establiment monàstic. Les teules que es poden veure entremig del parament de les ruïnes de l'església poden procedir d'algun edifici d'època romana. Tanmateix, s'han descobert restes d'una necròpolis amb sepultures protegides amb teules que podria ser anterior als primers documents que ens parlen de la cel·la monàstica.

Les ruïnes de l'església del monestir de Sant Climent de Peralta es coneixen amb el nom de l'església vella del Mas Vidal, un casal del segle XIX, actualment habitat. Aquest mas es devia construir amb bona part de les pedres procedents de l'enderroc de part de l'església, i potser d'altres dependències medievals desaparegudes.

Els habitants de Sant Climent de Peralta han viscut tradicionalment del conreu del camp i de l'explotació dels recursos naturals del massís de les Gavarres: suro, llenya, carbó, etc... Els masos del nucli van tenir una època floreixent amb l'explotació del suro. Després, quan els ceps a França van ser atacats per la fil·loxera, gran part de les terres de conreu es van transformar en vinyes. Actualment, el poblament està format per unes desenes de masos, alguns d'ells reconvertits en segones residències.

 

 Església de Sant Climent de Peralta

 La Rajoleria del Mas Frigola

 

La Carbonera

 

Festa del segar i del batre

A Sant Climent, encara és possible respirar l'ambient propi d'un indret estretament vinculat al massís, una mostra en són els oficis antics com per exemple el de rajoler, pagès o carboner. Al mateix temps, el nucli disposa d'alguns dels paratges més bonics i encisadors de les Gavarres, la qual cosa el converteixen en un lloc immillorable per a la pràctica de l'excursionisme i el coneixement de l'entorn natural d'aquest important espai.

Com arribar-hi

Del ds. 12.10.24 al dg. 27.10.24
XXX Carbonera de Forallac
Recuperació d'oficis antics
Sant Climent de Peralta

Altres nuclis