Peratallada

Com arribar-hi?

Al vell mig del cor de l'Empordà i a pocs quilòmetres de les millors cales i platges de la Costa Brava, el poble de Peratallada es troba situat a la província de Girona a mig camí de Barcelona i també de la frontera francesa.

 

La facilitat d’accés, el bon clima, la singularitat dels esdeveniments populars, la riquesa del patrimoni històric i cultural i l’ampli ventall d’activitats que ofereix la zona, fan del poble de Peratallada, un lloc ideal per passar unes bones vacances ja sigui en parella, amb amics, amb família o de manera individual. A banda dels seus atractius arquitectònics i històrics, la vila és reconeguda per la seva important oferta artesanal i sobretot gastronòmica. Els carrerons del nucli són plens de nombrosos i suggestius restaurants de tota mena, que ofereixen el complement idoni a una visita al poble.

Conjunt històrico-artístic i bé cultural d'interès nacional

La vila, declarada conjunt històrico-artístic i bé cultural d'interès nacional (BCIN), és un dels nuclis més importants de Catalunya pel que fa a arquitectura medieval. D'un extraordinari atractiu i bellesa, conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers empedrats i estrets, amb nombrosos entrants i sortints. El recorregut pel poble permet descobrir diferents punts de vista del castell-palau, les muralles i un conjunt d’arquitectura popular. La població es troba assentada tota ella, damunt la roca de gres, treballada de diverses maneres. No hi ha dubte que el més impressionant són les valls de les muralles, fossat excavat a la roca viva.

Així doncs el significat del nom de Peratallada, resta evident per al qui visita la població. Peratallada va ser una de les poblacions catalanes més ben fortificades. El sistema defensiu era format per tres recintes de muralla (el principal amb el castell al centre i altres dos que eren al nord i llevant) protegida pel fossar excavat a la roca de cronologia ignorada i discutible. On actualment és visible, tenen una fondària d’uns 7 o 8 metres. Destaca el castell fortificat amb la seva torre de l'Homenatge i el palau (s. XI-XIV), les muralles (s. XII-XIII) i l'església de Sant Esteve (romànica de principis del segle XIII). Un fet curiós i que cal destacar és que Berenguer de Cruïlles (1310 - 1362), bisbe de Girona i primer president de la Generalitat de Catalunya era natural d'aquesta població.

El castell de Peratallada, al voltant del qual restà arrecerada la població, fou el centre de la baronia que pertanyia a l'esmentat llinatge dels Peratallada, documentats des del segle XI. El castell es comprova que existia el 1065, però algunes estructures arquitectòniques semblen demostrar que en aquest nucli ja hi va haver una fortalesa més antiga.

El monticle rocós s'aixeca 4 o 5 metres sobre el terreny que el rodeja. Al seu damunt s'enlaira el gran castell, amb la seva característica torre de l'Homenatge, i el magnífic palau, orientat a llevant, que dóna a la Plaça del Castell. També s'hi poden veure restes de merlets (espai per defensar-se entre la pedra massissa) que donen un gran atractiu i misticisme a la construcció. L'alta torre de l'Homenatge, la senya d'identitat del poble, és de planta rectangular, coronada per merlets quadrats. Té una porta adovellada i tenia un pis intermig de fusta. Va ser construïda amb filades de carreus escairats.

Petra scissa o Petra Tallada 

El topònim Petra scissa o Petra Tallada està documentat, segons sembla, partir del segle X. Més endavant el nom apareix referit amb poques modificacions bé al poble o als diferents personatge del llinatge dels Peratallada, que amb el temps esdevingué una de les més importants d'arrel baix-empordanesa. Així, per exemple, el 1062 hi ha esment d'un Bernardi de Patra Taliada, el 1065 apareix el Castro de Petra Taliata. El 1088 trobem escrit Petrataliata, el 1111 Petra Taliata, el 1112 Petra Talata, el 1128 Petra Incisa i Patra Taiata, el 1143 Petra tayada, el 1169 i 1173 Petra incisa, el 1202 i 1222 Petricissa, etc...

Com arribar-hi

Activitats

Del ds. 03.08.24 al dg. 04.08.24
Festa Major de Peratallada 2024
Festes Majors
Peratallada
Del ds. 05.10.24 al dg. 06.10.24
XXVIII Fira Medieval de Peratallada
Fires i festes
Peratallada
Del ds. 19.06.21 al dt. 31.12.24
Visita a la torre de les Hores de Peratallada
Visita Torre de les Hores
Peratallada

Altres nuclis