La Carbonera

La Carbonera s'ha convertit amb els anys en tota una festa per als veïns de Forallac i de la resta de les contrades. El que va començar en un primer moment essent una activitat de marcat caràcter pedagògic i antropològic, a la vegada que lúdic, ha esdevingut un dels actes festius i culturals més singulars del municipi. En un principi, però, aquesta popular festa no es va fer a Forallac.

Els seus promotors van ser els emprenedors membres de l'associació Amics de les Gavarres, precursors de la conservació i la re valorització del patrimoni del massís, que l'any 1993 van engrescar dos ex carboners, en Lluís Pla i en Simon Cruanyes, per encendre una carbonera al mas Baulida, a Sant Sadurní de l'Heura, al costat del camí dels Metges. L'experiència va néixer amb l'objectiu que la gent interessada en la vida al massís de les Gavarres pogués veure com s'elaborava carbó vegetal fins no fa gaire, just quan la seva explotació va deixar de ser rendible a conseqüència de les noves formes d'energia que van anar sorgint. També pretenia ser un petit homenatge a tot aquella gent que amb el seu treball i sacrifici formen part de la nostra història col·lectiva.

La Carbonera
La Carbonera
La Carbonera
La Carbonera
La Carbonera
La Carbonera
La Carbonera
La Carbonera

L'escenari d'aquesta exitosa festa, que des d'un primer moment va atreure nombrosos visitants, va anar canviant fins que l'any 1996 es va començar a fer a Forallac, al paratge conegut com el Sobellàs, de Sant Climent de Peralta, una de les darreres places carboneres del massís. Des d'un primer moment, els responsables de l'organització de la carbonera han estat l'Associació d'Amics del Cau dels Pins, de Sant Climent i Santa Susanna de Peralta, que han comptat amb el suport de l'Ajuntament.

La pila s'encén el mes d'octubre —durant la primera i la segona setmana, generalment— i al llarg d'aquests dies sempre hi ha un carboner dia i nit, que vetlla perquè la combustió sigui la correcta. Els carboners, però, passen poques hores sols. Durant el dia s'hi acosten moltes persones i grups escolars, i a la nit també hi ha força ambient. Fins i tot hi ha gent que decideix acampar i passar la nit al costat de la pila. També cal dir que hi ha qui aprofita l'excusa per dinar i fer xefla en un entorn natural privilegiat.

Durant aquests dies, a més, s'organitzen actes paral·lels, vinculats amb la difusió del patrimoni natural, patrimonial i humà, del massís de les Gavarres. Tot plegat converteix aquests dies el Sobellàs en l'epicentre de l'activitat lúdica i cultural del municipi, i en un dels indrets de la comarca més concorreguts.

Per a més informació et pots descarregar l'article "Elogi de la vida senzilla" de Jordi Gamero. 

Propera edició:

També et pot interesar....