Tot a punt per a la I Cuita de Calç al Forn Gran d'en Torró de Fonteta

Forn de calç de Fonteta
Forn de calç de Fonteta
Forn de calç de Fonteta
Forn de calç de Fonteta
Forn de calç de Fonteta
Forn de calç de Fonteta

23/05/2018

A Forallac farem una cuita de calç, a la manera tradicional, com es feia fins a mitjan segle passat. L'activitat es desenvoluparà del 29 de maig al 5 de juny a l’emblemàtic Forn de Calç Gran de Fonteta, declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN) el 2011. Culminarem, així, un llarg procés que va arrencar el 20 de febrer de 2017 amb l’inici de les tasques de condicionament del forn. Es preveu coure al voltant de 100 tones de pedra calcària. Posteriorment, el dissabte 9 de juny, a partir de les 10 h, s'obrirà el forn i es desenfornarà.  Amb aquesta iniciativa volem homenatjar i recordar la importància que va tenir la calç en la configuració social i econòmica del municipi fins al primer terç del segle XX. La fabricació de calç havia estat una de les principals activitats econòmiques de Fonteta i Sant Climent de Peralta fins al primer terç del segle XX. Pràcticament totes les famílies hi tenien algun vincle, ja fos fent llenya, a la pedrera, als forns o en el transport. El projecte té, doncs, un marcat caràcter commemoratiu, i pretén apropar la memòria i el testimoni d’un ofici que va marcar una època, especialment a Fonteta i a Sant Climent de Peralta.

L’activitat s’ha anat desenvolupant per fases, amb la col·laboració de voluntaris i algunes de les poques persones que recorden com es feia la calç. Tots ells, des del mes de febrer de 2017, s'han anat trobant cada dissabte per deixar el forn a punt per a la cuita.

El patrimoni etnològic com a actius de dinamització local
L'Ajuntament de Forallac ha fet una aposta decidida des de fa més de dues dècades per convertir el seu patrimoni etnològic en un actiu social i un dinamitzador econòmic del municipi. Les iniciatives més significatives que ha engegat en aquest àmbit són La Carbonera, la Festa del Segar i del Batre, i la Cuita de Forns de Rajoler a les Gavarres. Molts d’aquest antics oficis és remunten a l’època romana i han arribat fins als anys 50 i 60 del segle passat. La cuita de calç representa un pas mes en aquesta estratègia de dinamització local a partir del patrimoni etnològic.

Notícies

L'Oficina de Turisme de Peratallada, sis restaurants i un hotel de Forallac obtenen el distintiu de qualitat turística SICTED

21/03/2018

L'Oficina de Turisme, sis restaurants i un hotel de Forallac obtenen el distintiu de qualitat turística SICTED L’Oficina de Turisme de...

Hola! Visit Empordanet’, la nova campanya que promou el turisme responsable a Forallac i als municipis de rodalies

21/03/2018

Aquest matí, la Sala Municipal d’Ullastret ha acollit l’acte de presentació de Hola! Visit Empordanet, la nova campanya de promoció...

La recuperació i la primera cuita a l'antic forn de calç de Fonteta ja són una realitat.

16/01/2018

Un grup de voluntaris està portant a terme el procés per recuperar la cuita de calç al forn gran de Fonteta, a Forallac. Amb aquesta iniciativa es...

S'edita el primer catàleg conjunt d’empreses artesanes de la Bisbal i els municipis de rodalies

16/11/2017

Aquest matí, la Sala Municipal de Corçà ha acollit l’acte de presentació del primer catàleg conjunt d’empreses artesanes de cinc municipis...

Presentació del monogràfic 25 Anys de la Carbonera

12/10/2017

Aquest any es compleix el 25è aniversari de La Carbonera de Sant Climent de Peralta. L'any 1993 en Simon Cruanyes i Lluís Pla van encendre una pila...

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR