XXX Carbonera de Forallac

Recuperem la memòria de l'ofici de carboner.

Gratuït
Del ds. 12.10.24 al dg. 27.10.24

La pila s'encén el mes d'octubre i al llarg d'aquests dies sempre hi ha un carboner dia i nit, que vetlla perquè la combustió sigui la correcta. Els carboners, però, passen poques hores sols. Durant el dia s'hi acosten moltes persones i grups escolars, i a la nit també hi ha força ambient. Fins i tot hi ha gent que decideix acampar i passar la nit al costat de la pila. També cal dir que hi ha qui aprofita l'excusa per dinar i fer xefla en un entorn natural privilegiat.

Compartir

El que va començar en un primer moment siguent una activitat de marcat caràcter pedagògic i antropològic, a la vegada que lúdic, ha esdevingut un dels actes festius i culturals més singulars del municipi. Des d'aquest racó de les Gavarres s'ha recuperat la memòria d'un ofici perdut, el de carboner.

L'escenari d'aquesta exitosa festa, que des d'un primer moment va atreure nombrosos visitants, va anar canviant fins que l'any 1996 es va començar a fer a Forallac, al paratge conegut com el Sobellàs, de Sant Climent de Peralta, una de les darreres places carboneres del massís. Des d'un primer moment, els responsables de l'organització de la carbonera han estat l'Associació d'Amics del Cau dels Pins, de Sant Climent i Santa Susanna de Peralta, que han comptat amb el suport de l'Ajuntament.

Durant aquests dies, a més, s'organitzen actes paral·lels, vinculats amb la difusió del patrimoni natural, patrimonial i humà, del massís de les Gavarres. Tot plegat converteix aquests dies el Sobellàs en l'epicentre de l'activitat lúdica i cultural del municipi, i en un dels indrets de la comarca més concorreguts.

Encesa de la Carbonera - 2018 Video cedit per Xevi Codolà:

 
 
Dissabte
12
oct
Diumenge
13
oct
Dilluns
14
oct
Dimarts
15
oct
Dimecres
16
oct
Dijous
17
oct
Divendres
18
oct
Dissabte
19
oct
Diumenge
20
oct
Dilluns
21
oct
Dimarts
22
oct
Dimecres
23
oct
Dijous
24
oct
Divendres
25
oct
Dissabte
26
oct
Diumenge
27
oct